چشم‌انداز دورکاری

چشم‌انداز دورکاری

دورکاری از اصطلاحاتی بود که در زمان همه گیری ویروس کرونا، رایج شد. اگرچه کم نبودند شرکت‌هایی که حتی قبل از آن کاملاً یا تا حدودی دورکاری کارکنان در آن‌ها رواج داشت. اما کرونا این اصطلاح را به همه سازمان‌ها کشاند.

دورکاری چیست؟

دورکاری مبحثی است که از گذشته بسیار دور و از دورانی که مردمان در محل سکونت خود، به پیشه و حرفه خانوادگی و فروش کالا و خدمات خود مشغول بودند، مطرح بوده است. در گذر زمان و با ظهور اینترنت و پیشرفت فناوری، دورکاری شکل جدیدی به خود گرفت. رشد سریع و گسترده فناوری اطلاعات نقش قابل توجهی در رشد و توسعه دورکاری و تسهیل این مدل کاری داشته است. در فرایندهای کوچینگ دورکاری به خوبی مورد آموزش قرار می گیرد.

دورکاری در دنیای کرونا

دورکاری از اصطلاحاتی بود که در زمان همه گیری ویروس کرونا رایج شد. اگرچه کم نبودند شرکت‌هایی که حتی قبل از آن کاملاً یا تا حدودی دورکاری کارکنان در آن‌ها رواج داشت اما کرونا این اصطلاح را به همه سازمان‌ها کشاند تا جایی که حتی سازمان‌های دولتی ایرانی که معمولاً ازنظر شاخص‌های بهره وری و آمادگی الکترونیکی در نازل‌ترین وضعیت قرار دارند دستورالعمل‌های دورکاری صادر کردند و تعداد بسیاری از جلسات کاریشان به فضای آنلاین کشیده شد.

🔹آنگونه که از مطالعه پیمایشی (از بین ۱۰۰۰ مدیر آمریکایی) برمی‌آید، ظرف ۵ سال آینده در حدود ۲۰ درصد از تعداد شرکت‌هایی که الزام حضور کامل برای کارکنانشان دارند کاسته شده و این نسبت به شرکت‌هایی که کاملاً دور کار بوده یا بخشی از کارکنانشان دور کارند اضافه خواهد شد. به‌عبارت‌دیگر شرکت‌هایی که در ۵ سال آینده کاملاً دور کار می‌شوند دو برابر پیش از کرونا. تخمین زده می‌‌شود. در چنین بستری دیجیتال مارکتینگ, پردازش ابری، بازاریابی محتوایی و … رونق صد چندانی خواهند یافت.

دورکاری را فراموش نکنیم!

حتما یکی از دسته‌بندی های دورکاران می تواند متناست حال شما و سازمانتان باشد:

  • دورکاران تمام‌وقت خانگی: مکان کار این افراد محل زندگی آن‌ها است. آن‌ها برای کار از تلفن، دورنگار و رایانه استفاده می‌کنند. کسانی که از یک روز کمتر در خانه کار می‌کنند جزء این گروه نیستند.
  • دورکاران سیار: این کارکنان مرتب در حال سفر و جابجایی می‌باشند و از کامپیوتر قابل حمل و تلفن همراه استفاده می‌کنند. کسانی که بیشتر از ۱۰ ساعت درهفته در خارج از خانه کار می‌کنند در این گروه قرار می‌گیرند.
  • دورکاران پاره‌وقت: این افراد کمتر از یک روز را در خانه کار می‌کنند و بقیه ساعات کاری را به صورت سیار یا در مراکز کار از راه دور انجام می‌دهند.
  • دورکاران متمرکز: این افراد در محلی به نام مراکز کار از راه دور یا دفتر کار مجازی که توسط شرکت کارفرما نزدیک خانه کارکنان ساخته شده کار می‌کنند.
  • دورکاران دفاتر کوچک (خانگی): نوعی خود اشتغالی به شکل کار از راه دور است.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر، به بخش تماس با ما مراجعه نمایید.

اشتراک این صفحه را در شبکه های اجتماعی:

About the author: دکتر حسین ولی عیدی

دکتر حسین ولی عیدی - عضو هیات علمی دانشگاه، مولف و مشاور و استراتژیست کسب و کار

Leave a Reply

Your email address will not be published.